IBI – de Spaanse onroerendezaakbelasting

  • By:kantoor
  • 0 Comment

IBI Spaanse onroerendezaakbelasting

IBI – IMPUESTO SOBRE BIENES INMUEBLES: DE SPAANSE ONROERENDEZAAKBELASTING

U bent net eigenaar geworden van een huis aan de Spaanse Costa del Sol? Weet u wel welke belastingen u vanaf nu allemaal moet betalen? Wees goed op de hoogte van alle belastingen. U heeft met name de onroerendezaakbelasting en de inkomstenbelasting voor niet-residenten. Vandaag zullen we het hebben over de IBI, de Spaanse onroerendzaakbelasting en de Belasting op de ophaling van het huisvuil (Basura).

Het is nooit leuk om belasting te moeten betalen. Helaas is het een noodzakelijk kwaad. Bovengenoemde belasting betreft een belasting die Hacienda (de Spaanse Belastingdienst) op de Gemeentes heeft overgeheveld. Elke gemeente mag de ozb-tarieven zo hoog maken als zij wil, zodat het te betalen bedrag afhankelijk is van waar u woont. Er bestaan grote verschillen tussen de gemeentes al naargelang u bijvoorbeeld in de hoofdstad van een provincie woont of in een kleine gemeente. Iedereen die op 1 januari van het desbetreffende jaar een huis, een garage of een lokaal bezit, moet deze belasting betalen. Het is de grootste bron van inkomen voor de gemeentes.

De onroerendezaakbelasting wordt door het Kadaster berekend. Als heffingsgrondslag geldt de kadastrale waarde. Deze waarde wordt vastgesteld aan de hand van o.a. de lokatie van de woning (de tarieven voor onroerende zaken in stedelijk gebied of onroerende zaken op het platteland zijn verschillend), de marktwaarde ervan, de kosten van de materiële uitvoering, de belastingen die de bouw en de kwaliteit bezwaren, de ouderdom van de woning, etc. Elke 10 jaar dient de overheid de kadastrale waarden van alle onroerende zaken van de gemeente te herzien. U kunt het kadaster (catastro) raadplegen om te achterhalen wat de kadastrale waarde van uw eigendom is. De IBI wordt meestal in een termijn betaald in de maand augustus. Let er dus op dat u voldoende centjes op uw Spaanse rekening heeft staan in die maand. Het kan ook in twee termijnen betaald worden (5 april (50%) en 5 juni 50%) of in vier termijnen (5 juni, 7 augustus, 5 oktober en 5 december; steeds 25%). Dit geldt zowel voor onroerende zaken op het platteland als in stedelijk gebied.

Bent u dus betrokken bij de verkoop of aankoop van een woning, dan zult u zien dat de diegene die eigenaar is op 1 januari de IBI van dat desbetreffende jaar moet betalen. Als koper zou u dus eigenlijk dat jaar geen IBI moeten betalen. Er zijn echter ook juridische gewoontes aan de Costa del Sol en het zal dus vaak gebeuren dat advocaten onderling afspreken dat de IBI wordt verdeeld vanaf de datum van de overdracht van het huis. Stelt u voor: de overdracht is in februari. Dan wordt niet verondersteld dat de verkoper de IBI zal betalen voor het bijna volledige jaar waarop hij al geen eigenaar meer is. In dit geval zou de IBI verhoudingsgewijs worden verdeeld: 1 maand voor de verkoper en 11 maanden voor de koper. Gebeurt de overdracht in juli, dan wordt deze elk voor de helft betaald. De advocaten spreken dan nauwkeurig af wie deze betaalt. Is de overdracht in maart, dan zullen ze meestal afspreken dat de koper reeds de automatische incasso in orde brengt en dus in augustus het bedrag zal betalen. En de verkoper dus de eerste drie maanden terugbetaalt aan de koper. Gebeurt de overdracht in september, dan heeft de verkoper in augustus reeds de IBI betaalt en zal de koper dus de laatste vier maanden aan de verkoper betalen. Dit gebeurt meestal allemaal op de datum van de overdracht op het notariskantoor, dus bij de notariële koopakte.

Bij de notariële koopakte, zal de advocaat én de notaris ook informatie opvragen in verband met mogelijk openstaande schulden van de IBI. Er wordt dus dubbel gecheckt dat er geen schulden zijn in verband met deze belasting. En waarom is dat zo hoognodig? De onroerendezaakbelasting is zoals de naam het als zegt, geen persoonlijke belasting, maar een belasting dat gekoppeld is aan de woning, perceel of lokaal. Zijn er dus openstaande schulden, dan is het de “woning” die daarvoor aansprakelijk blijft, en niet de vorige eigenaar. U zou dus als nieuwe eigenaar verantwoordelijk zijn voor alle openstaande schulden! Opgelet dus! Uw advocaat zorgt voor de nodige due diligence.

Slechts enkele instellingen hoeven géén IBI te betalen, zoals bijvoorbeeld de geruchtmakende uitzondering voor de kerkgebouwen. Tevens onroerende zaken van de staat, van de deelregeringen of van de plaatselijke overheden, gerelateerd aan de veiligheid van de burgers of aan het onderwijs (politiebureaus, gevangenissen of scholen), de onroerende zaken van het Rode Kruis, die van de nationale defensie, buitenlandse diplomatieke zetels, onroerende zaken die historisch erfgoed zijn en onroerende zaken die aan niet-katholieke confessionele verenigingen toebehoren.

Heel soms kunt in aanmerking komen voor een korting op de IBI, in sommige gemeentes bestaat er bijvoorbeeld korting voor automatische afschrijvingen, voor grote gezinnen, voor woningen die over energiebesparende installaties beschikken of als het onroerende zaken zonder winstoogmerk betreft. Maar deze kortingen verschillen ook sterk per gemeente.

Tenslotte nog dit: degene die op 1 januari een onroerende zaak bezit, dient de IBI te betalen, maar kan deze doorberekenen aan de huurder indien die clausule in het huurcontract vermeld staat.

 

Via Criado&Kraus

Hoe gaat het in zijn werk als u het bij het Nederlandstalig advocatekantoor Criado&Kraus terecht komt? Wij gaan de volledige due diligence na en checken daarbij onder andere of er openstaande schulden zijn betreffende de IBI of Spaanse onroerendezaakbelasting.

Al het verdere papierwerk wordt door behandeld. Gemakkelijker kan dus niet. Weer een zorg minder!

Tijdig een advocaat inschakelen loont zeker de moeite waard. En nóg beter is het inschakelen van een advocaat die dan ook nog uw taal spreekt. Contacteer vandaag nog ons Nederlandstalig Spaans advocatenkantoor Criado&Kraus: u wordt bijgestaan in het Nederlands maar heeft wel het voordeel te genieten van de lokale kennis én contacten van de hoofdadvocaat van het kantoor José Criado.

 

José Criado, advocaat in Marbella, Málaga, Costa del Sol, Spanje.

josecriado@criadokraus.com

Els Myngheer, juridische medewerkster bij Criado&Kraus en beëdigd vertaler-tolk Nederlands-Spaans in Marbella erkend door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Spanje

els@criadokraus.com

 

 

 

 

 

 

Posted in: Sin categoría

Comments

No Responses to “IBI – de Spaanse onroerendezaakbelasting”

No comments yet.

Leave a Reply