kosten aankoop woning

Hoe verloopt de betaling van de aan- of verkoop van uw huis zonder risico?

  • By:kantoor
  • 0 Comment

Hoe verloopt de betaling van de aan- of verkoop van uw huis zonder risico?

kosten aankoop woning

In België of Nederland kennen we allemaal het systeem van een derdenrekening of kwaliteitsrekening van het notariskantoor om de betalingen te maken bij het kopen of verkopen van een huis. Bij de betaling van de aan- of verkoop van uw huis  stort de koper de koopsom op de derdenrekening van de notaris waarna deze de akte doet verlijden. Pas nadat de eigendomsoverdracht in het Kadaster geregistreerd is, zal de notaris de koopsom doorstorten naar de verkopende partij. Indien een hypotheek wordt gebruikt, zal de bank de hypotheeksom eerst op de kwaliteitsrekening van de notaris storten en pas nadat de notariële koopakte werd verleden en aan alle formaliteiten is voldaan, zal de notaris het bedrag als koopsom overmaken naar de verkoper van het huis. Dit is de manier die wij kennen opdat zowel de koper als verkoper zekerheid hebben, de ene dat ze het geld niet kwijt zijn, de andere dat ze het geld zullen ontvangen.

Hoe gaat het nu in Spanje te werk?

De Spaanse notarissen werken niet met dit soort rekeningen. In dit blog gaan we uitleggen hoe de betaling dan in Spanje op veilige wijze overgaat van koper op verkoper.

Het gebeurt wel vaker dat we de vraag te horen krijgen van cliënten of ze het bedrag op de derdenrekening van de notaris kunnen storten. Het antwoord is nee omdat dit systeem simpelweg niet is gekend door de Spaanse notaris. Spaans notarissen hebben heel wat minder verantwoordelijkheid dan een notaris in België of Nederland.

Dit is ook zo in verband met de betalingen: zij nemen geen verantwoording over de verdeling van de middelen. Hoe gaat het dan allemaal in zijn werk in Spanje? Eerst betalen en dan tekenen? Nee, als koper wil je natuurlijk niet je geld al betalen aan de verkoper zonder dat deze de koopakte heeft getekend. Dus wat dan? Eerst tekenen en dan betalen? Dat zal de verkoper ook niet willen doen voordat die het bedrag heeft ontvangen.

Een bankcheque is de oplossing.

In de voorbereidende fase zullen wij voor u een bankrekening openen bij een van de Spaanse banken. Ook hier zullen we uitleggen wat de voor- en nadelen zijn bij elke bank en begeleiden we u door deze papiermolen.

De dag is aangekomen dat de notariële koopakte wordt ondertekend? Dan gaan wij diezelfde ochtend naar de bank en schrijft de bank een cheque uit ter hoogte van het bedrag dat is afgesproken voor de verkoop. Heel dikwijls zal de koopsom onderverdeeld worden. Zo kunnen er bijvoorbeeld vier verschillende bankcheques zijn.

Een voorbeeld. U koopt het huis van Pablo Pérez voor een waarde van 350.000€. Maar hij heeft nog een hypotheek op zijn woning voor een waarde van 120.000€ die zal worden doorgehaald op dezelfde dag als de notariële koopakte. Daar komt een eerste cheque aan de bank XXX voor de waarde van 120.000€. Bij de verkoop zal waarschijnlijk een makelaar aanwezig geweest zijn. Die moet ook zijn cheque hebben natuurlijk. Dus een tweede cheque voor de makelaar ter waarde van 10.500€. De verkoper heeft een advocaat gebruikt? Dan krijgt hij misschien ook apart zijn cheque, als de verkoper hem wil betalen met de winst van het huis. Een derde cheque aan de advocaat van de verkoper ter waarde van 3.500€. En een vierde cheque zal voor het resterende gedeelte naar de verkoper gaan: 216.000€.

Zo heeft de verkoper meteen al zijn kosten betaald en is het resterende bedrag netto voor hem.

Welk soort cheque wordt dan gebruikt?

Het gaat om een gegarandeerde bankcheque. De bank verklaart eigenlijk op dat moment dat het bedrag dat op uw rekening staat geblokkeerd is voor het gebruik van die cheque. Dat biedt de verkoper de veiligheid dat wanneer hij met die cheque naar zijn bank gaat, hij deze kan innen.

Zowel zekerheid dus voor koper en verkoper. Voor de koper is dit ook een zekerheid, want stel nu voor dat op de dag van het passeren van de akte er iets tussenkomt. De verkoper komt niet opdagen om eender welke reden, een verkeersongeluk, welke reden dan ook, dan heeft u het geld nog niet overhandigd. U kunt dus gewoon weer terug naar uw eigen bank en het geld wordt opnieuw vrij gemaakt tot de volgende dag dat de akte wordt gepasseerd.

Wij verzorgen zowel uw bankrekening, NIE nummer, het afhalen van de cheques, hoeveel en voor welke bedragen. En nóg beter is het inschakelen van een advocaat die dan ook nog uw taal spreekt. Beter kan toch niet? Contacteer vandaag nog ons Nederlandstalig Spaans advocatenkantoor Criado&Kraus: u wordt bijgestaan in het Nederlands maar heeft wel het voordeel te genieten van de lokale kennis van de hoofdadvocaat van het kantoor José Criado.

José Criado, advocaat in Marbella, Spanje.

josecriado@criadokraus.com

Els Myngheer, juridische medewerkster bij Criado&Kraus

els@criadokraus.com

Posted in: aankoop en verkoop onroerend goed

Comments

No Responses to “Hoe verloopt de betaling van de aan- of verkoop van uw huis zonder risico?”

No comments yet.

Leave a Reply