PLUSVALÍA BELASTING BIJ ERFENISSEN IN SPANJE EN VERJARING VAN DE PLUSVALÍA BIJ ERFENISSEN IN SPANJE

  • By:kantoor
  • 0 Comment

plusvalía belasting in SpanjeMoeten we Plusvalía belasting betalen als we onroerende zaken erven?

Ja, op voorwaarde dat de zaken stedelijk zijn. Landelijke terreinen en onroerende zaken zijn dus niet belast met de Plusvalía belasting in Spanje bij erfenissen.

Deze belasting is een rechtstreekse belasting op de meerwaarde van de stedelijke grond waarop de woning gebouwd is. Deze meerwaarde kan te danken zijn bijvoorbeeld aan de verbeteringen die de gemeente heeft uitgevoerd in de zone. De basis van deze belasting is de kadastrale waarde van de woning en wordt betaald bij eender welke overdracht, of dit nu via de verkoop is (onereuze overdracht) of bij overdracht om niet, via schenking of erfenis.

Welke termijn hebben we om de aangifte van de plusvalía belasting te betalen bij erfenissen in Spanje?

De belasting is na te komen vanaf de dag van overdracht, onder levenden of mortis causa, onereus of om niet.

Bij overlijden, mortis causa, geschiedt de overdracht op de dag van het overlijden, en niet op het moment dat de erfenis wordt aanvaardt. Is er een erfgenaam die de erfenis nog niet aanvaardt heeft en een bedenkperiode nodig heeft, en beslist hij uiteindelijk nog te aanvaarden, ook dan gaat de overdracht op de erfgenaam over op de dag van overlijden.

De aangifte moet ingediend worden binnen de termijn van zes maanden vanaf de dag van overlijden. De zes maanden termijn kunnen verlengd worden tot een jaar, na een verzoek door de belastingbetaler.

De aangifte geschiedt door het indienen bij het vereffeningskantoor van het gemeentehuis van de aanvaarding en toewijzing van de erfenis.

Verjaring van de plusvalía belasting bij erfenis.

De aangifte van de plusvalía belasting verjaart na vier jaar nadat de periode om de aangifte te maken (zes maanden zoals hierboven vermeld) is verstreken, met andere woorden vier jaar en zes maanden.

Hoe wordt deze plusvalía belasting berekend?

In ons vorig blog hebben we het gehad over de plusvalía belasting bij verkoop, waarbij de plusvalía gemeentebelasting wordt berekend over de kadastrale waarde van de woning en het aantal jaren dat zijn verlopen sinds het huis werd aangekocht.

Bij nalatenschap wordt de plusvalía gemeentebelasting berekend over de periode waarin de overleden persoon de woning heeft gekocht tot de datum van overlijden.

Wenst u meer te weten over hoeveel de Plusvalía belasting zal zijn indien u een woning op dit moment erft, bel dan naar 0031266690516 of schrijf ons een email naar onderstaande adressen.

José Criado, advocaat in Marbella, Spanje.

josecriado@criadokraus.com

Els Myngheer, juridische medewerkster bij Criado&Kraus

els@criadokraus.com

 

Posted in: Sin categoría

Comments

No Responses to “PLUSVALÍA BELASTING BIJ ERFENISSEN IN SPANJE EN VERJARING VAN DE PLUSVALÍA BIJ ERFENISSEN IN SPANJE”

No comments yet.

Leave a Reply