PLUSVALÍA GEMEENTEBELASTING IN SPANJE BIJ DE VERKOOP VAN WONINGEN

  • By:kantoor
  • 0 Comment

Plusvalía gemeentebelasting in Spanje Wat is de Plusvalía gemeentebelasting in Spanje?

De Plusvalía belasting (Belasting op de meerwaarde van de grond) is een lokale (gemeente)belasting die door de gemeentehuizen wordt geheven op het moment van verkoop van woningen. Het is een soort vermogenswinstbelasting, en wordt enkel betaald als de verkoper verkoopt met winst.

Hoe wordt de Plusvalía gemeentebelasting in Spanje berekend?

Het wordt berekend over de kadastrale waarde van de woning en het aantal jaren dat zijn verlopen sinds het huis werd aangekocht.

Wat belast de Plusvalía gemeentebelasting in Spanje?

Deze belasting belast de meerwaarde van de grond waarop de woning gebouwd werd, of dit nu gaat om een alleenstaande woning of om appartementen. Deze meerwaarde kan te danken zijn bijvoorbeeld aan de verbeteringen die de gemeente heeft uitgevoerd in de zone. De basis van deze belasting is de kadastrale waarde (een administratieve waarde die gewoonlijk (aanzienlijk) lager ligt dan de marktwaarde) van de woning. Het bedrag van de Plusvalía gemeentebelasting zal afhangen van hoe lang de verkoper eigenaar is geweest van de woning: hoe langer de periode, hoe hoger de Plusvalía gemeentebelasting.

Wie betaalt de Plusvalía gemeentebelasting in Spanje?

In theorie de verkoper, hoewel beide partijen vrij zijn om te onderhandelen wie deze Plusvalía gemeentebelasting betaalt. Tijdens de boom, toen de verkopers al de onderhandelende macht hadden, was het redelijk gewoon dat de koper instemde deze te betalen, vooral in zones zoals Andalusië. Maar tegenwoordig wordt de wet op de voet nageleefd en wordt deze dus door de verkopende partij voldaan.

Hoe wordt de Plusvalía gemeentebelasting in Spanje betaald?

De verkoper heeft 30 dagen vanaf de dag van de verkoop bij notariële koopakte om de Plusvalía gemeentebelasting bij het gemeentehuis te betalen.

Indien de verkoper een niet-resident is, zal de koper het bedrag hoogstwaarschijnlijk inhouden, net als de 3% voor aanbetaling van de inkomstenbelasting van de verkoper. Wat is de reden daarvoor? De nieuwe eigenaar is namelijk verantwoordelijk indien de Plusvalía gemeentebelasting niet wordt betaald door de verkoper. En als een niet-resident zijn of haar woning verkoopt en terug naar eigen land gaat, is dat moeilijk te verhalen op de vorige eigenaar. Vandaar dat zulke bedragen ook maar meteen bij het ondertekenen van de notariële koopakte van de verkoopprijs worden ingehouden. Zo betaalt (de advocaat) van de koper dit bedrag binnen de wettelijk voorzien periode en voldoet de koper aan al zijn of haar belastingverplichtingen.

Er zijn verschillende soorten Plusvalía gemeentebelasting in Spanje, met name ook bij erfenissen. In een volgend blog zullen we het daarover hebben en ook over de verjaring van de Plusvalía.

Nog een interessant weetje: op 17 februari 2017 werd door het Grondwettelijk Hof van Spanje verklaard dat het heffen van de Plusvalía gemeentebelasting in Spanje bij verkopen met verlies in strijd is met de Grondwet.

Vele jaren lang heeft dit advocatenkantoor Criado&Kraus de ervaring meegemaakt dat heel wat Spanjaarden en buitenlanders die hun huizen met enorm verlies moesten verkopen, toch deze hoge bedragen aan Plusvalía gemeentebelasting in Spanje moesten betalen. Aangezien deze belasting een soort vermogenswinstbelasting is: waarom zou deze dan betaald moeten worden indien u verkoopt met verlies? Toch deden gemeentehuizen het onverbiddelijk en moesten verkopers een rechtszaak aangaan om het bedrag terug te winnen. U kunt zich al inbeelden. Cliënten zouden vaak meer betalen aan de rechtszaak dan aan hetgeen ze kunnen terugvorderen. Dus werd het maar algemeen aanvaard.

Nu ligt de zaak natuurlijk anders. Een zekere persoon met veel geld te verliezen, nam de zaak van de rechtbank van eerste aanleg helemaal tot het Hoogste Gerechtshof. De zaak ging namelijk om: een grote keten supermarkten hadden lokalen gekocht voor een waarde van ongeveer 3 miljoen en moesten het helaas verkopen voor 600.000€. De te betalen Plusvalía gemeentebelasting was meer dan 17.000€, genoeg dus om een goede advocaat onder de arm te nemen. Het gemeentebestuur verloor de zaak op grond van een grondwettelijk beginsel: we moeten bijdragen aan het betalen van de belasting in verhouding van onze economisch vermogen. Belastingen moeten dus gebaseerd zijn op echte of mogelijke inkomsten, niet op verlies. De Spaanse regering moest op die manier hun wet inzake Plusvalía gemeentebelasting in Spanje veranderen. Helaas had deze wet geen retroactief karakter aangezien de belastingen van het gemeentehuis slechts over een periode van 30 dagen kunnen worden betwist.

Wenst u meer te weten over hoeveel de Plusvalía gemeentebelasting zal zijn indien u uw woning op dit moment verkoopt, bel dan naar 0031266690516 of schrijf ons een email naar onderstaande adressen.

José Criado, advocaat in Marbella, Spanje.

josecriado@criadokraus.com

Els Myngheer, juridische medewerkster bij Criado&Kraus

els@criadokraus.com

 

 

 

Posted in: aankoop en verkoop onroerend goed, Adviesverlening, belastingen

Comments

No Responses to “PLUSVALÍA GEMEENTEBELASTING IN SPANJE BIJ DE VERKOOP VAN WONINGEN”

No comments yet.

Leave a Reply