Vastgoed kopen in Spanje

Vastgoed kopen in SpanjeBent u op zoek naar uw droomhuis aan de Costa del Sol? Dat ziet er waarschijnlijk heel anders uit dan uw woning in uw thuisland. Zo is het ook met de aankoopprocedure. Notarissen en makelaars hebben een andere rol en functie dan in Nederland en Vlaanderen.

Juridisch dak boven uw hoofd

De situatie in Spanje is niet beter of slechter dan ergens anders. Maar het is wél cruciaal dat u de verschillen met uw thuisland kent. Zo neemt een Spaanse notaris veel minder een beschermende rol op, in vergelijking met Noord-Europa. Hij controleert overeenkomsten niet even grondig, staat niet garant voor de correctheid van de contractbepalingen en beschermt u niet tegen fraude. Terwijl er net in Zuid-Europa nog vaker een loopje wordt genomen met bouwvoorschriften en -vergunningen.

Daarom is in Spanje uw advocaat dé vertrouwenspersoon die voor u de nodige controles uitvoert.

Fase 1: de zoektocht

In een eerste fase gaat u uiteraard op zoek naar het appartement of de villa van uw dromen. Een goede makelaar bespaart u veel tijd en geld – zeker in een voor u onbekende regio.

Fase 2: het reservecontract

Verliefd geworden op een pand? Dan komt er een reservecontract op tafel. Het moment waarop u uw advocaat belt. Criado & Kraus kijkt de overeenkomst voor u na. Ontdekken we onregelmatigheden? Dan laten we beschermende clausules toevoegen.

Ondertekent u het reservecontract bij uw makelaar? Dan betaalt u meestal 3000 of 6000 euro, afhankelijk van de waarde van de woning. Daarna haalt de makelaar het huis van de markt en wordt de koopovereenkomst voorbereid.

Fase 3: de koopovereenkomst

Tien tot twintig dagen na de ondertekening van het reservecontract sluit u een privékoopovereenkomst af. Op dat moment betaalt u 10 procent van de koopsom (min het al betaalde bedrag).

In de tussentijd gaan wij na of alle randvoorwaarden in orde zijn:

 • Wie is de werkelijke eigenaar van het pand?
 • Zijn er geen schulden verbonden aan het gebouw?
 • Is het huis niet in bouwovertreding?
 • Hoe zien de bestemmingsplannen van de omgeving eruit?
 • Kloppen de gegevens van het registratiekantoor en het kadaster?
 • Zijn alle licenties in orde?

Verschijnt er groen licht na deze controleprocedure? Dan checken we de koopovereenkomst. Die bevat minstens:

 1. identificatie van beide partijen
 2. prijs van de woning
 3. beschrijving van de woning
 4. beschermende clausules voor de koper
 5. datum van ondertekening van de notariële akte

Fase 4: de notariële akte

De ondertekening van de notariële akte finaliseert uw vastgoedaankoop. Schakelt u van bij de start een advocaat in? Want u weet al dat het huis en de bijbehorende documenten wettelijk in orde zijn.

Staat u aan het begin van een huizenjacht in Spanje? Of hebt u een concrete vraag over de aankoopprocedure? Neem meteen contact met ons op. Wij helpen u met de glimlach op weg.