Testamenten opmaken in Spanje: een must?

  • By:kantoor
  • 0 Comment

Laten we het in dit artikel even hebben over de voor- en nadelen van een testament opmaken in Spanje voor uw Spaanse goederen.

testament opmaken in SpanjeIn de eerste plaats is het aan te raden een testament in Spanje te doen opmaken omdat het de procedure voor uw erfgenamen heel wat gemakkelijk doet verlopen. Het eerste voordeel is dus het volgende: uw erfgenamen hoeven niet door een hele rompslomp van papierwerk om de geërfde woning op hun naam te kunnen inschrijven. Stelt u zich voor: u heeft geen testament in Spanje doen opmaken, maar uw kinderen bijvoorbeeld weten wel dat u een woonst heeft in Spanje. Dan moeten ze in de eerste plaats het testament en verklaring van erfrecht laten voorzien van een apostille (alleen al deze procedure is soms omslachtig en lang), daarna moeten ze op zoek naar een beëdigd vertaler Nederlands-Spaans om de volledige akte naar het Spaans te vertalen. Wordt deze vertaling in Nederland opgemaakt, let dan op, want deze moet óók voorzien worden van een apostille. Beëdigde vertalers in Spanje zijn meteen erkend door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Spanje en behoeven dus geen apostille.

Op de tweede plaats dient u ermee rekening te houden dat de erfgenamen over een termijn van zes maanden beschikken vanaf het moment van overlijden van de erflater om de desbetreffende belastingaangifte in te dienen. Hoe vlotter de procedure dus gaat, des te beter, zo hebben uw erfgenamen minder stress.

Op de derde plaats, vermijd u zo dat er conflicten ontstaan tussen de wetgeving van beide landen en dat de Spaanse notaris uw Nederlands testament dat naar het Spaans werd vertaald verkeerd kan opvatten.

Met andere woorden, het is een onmiskenbaar document waarmee u vermijdt dat uw erfgenamen in de toekomst grote vertragingen oplopen.

Een paar algemene kenmerken in verband met het Spaans testament:

  • In principe herroept het testament verleden in Spanje geen enkel ander testament dat u heeft doen opmaken in eender welk ander land. Het is handig een clausule daarvan op te nemen in uw Spaans testament.
  • Twee of meer personen kunnen hun testament niet doen verlijden in een en hetzelfde document. Er wordt één testament verleden per persoon.
  • Een testament dat niet voldoet aan de vereisten van de Spaanse wetgeving zal ongeldig zijn.
  • Indien u resident bent in Spanje en u geen testament heeft opgemaakt, zal de Spaanse wetgeving van kracht zijn op uw goederen.

En nóg beter is het inschakelen van een advocaat die dan ook nog uw taal spreekt. Beter kan toch niet? Contacteer vandaag nog ons Nederlandstalig Spaans advocatenkantoor Criado&Kraus: u wordt bijgestaan in het Nederlands maar heeft wel het voordeel te genieten van de lokale kennis van de hoofdadvocaat van het kantoor José Criado.

José Criado, advocaat in Marbella, Spanje.

josecriado@criadokraus.com

Els Myngheer, juridische medewerkster bij Criado&Kraus

els@criadokraus.com

 

Posted in: Legal Consultation, Professional Lawyers, Sin categoría, Trusted Law Agency

Comments

No Responses to “Testamenten opmaken in Spanje: een must?”

No comments yet.

Leave a Reply